<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=GB2312">
<STYLE>
BLOCKQUOTE {
        MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px; MARGIN-LEFT: 2em
}
OL {
        MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px
}
UL {
        MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px
}
P {
        MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px
}
BODY {
        FONT-SIZE: 10.5pt; COLOR: #000080; LINE-HEIGHT: 1.5; FONT-FAMILY: 
}
</STYLE>

<META content="MSHTML 6.00.3790.4986" name=GENERATOR></HEAD>
<BODY style="MARGIN: 10px">
<DIV>
<DIV>hi,Dietmar</DIV>
<DIV> </DIV>
<DIV>Just the 
title,When i restore a virtual machine from the vm template(only have a system disk), I 
don't want to delete the mounted disk.</DIV>
<DIV> </DIV>
<DIV>such as this vm:</DIV>
<DIV># cat /etc/pve/qemu-server/100.conf </DIV>
<DIV>bootdisk: virtio0</DIV>
<DIV>cores: 4</DIV>
<DIV>cpuunits: 1000</DIV>
<DIV>ide0: none,media=cdrom</DIV>
<DIV>localtime: 1</DIV>
<DIV>memory: 4096</DIV>
<DIV>name: test</DIV>
<DIV>net0: virtio=1A:3D:E8:A5:B7:C1,bridge=vmbr3</DIV>
<DIV>onboot: 1</DIV>
<DIV>ostype: l26</DIV>
<DIV>sockets: 1</DIV>
<DIV>virtio0: local:101/vm-100-disk-1.raw</DIV>
<DIV>virtio1: local:101/vm-100-disk-2.raw,backup=no</DIV>
<DIV> </DIV>
<DIV>vm-100-disk-1.raw is the vm(test) system disk,</DIV>
<DIV>vm-100-disk-2.raw is the data disk</DIV>
<DIV> </DIV>
<DIV>when i restored to this the vm(test) from the vm template(only a system disk), the data disk(vm-100-disk-2.raw) is being deleted.</DIV>
<DIV>God, it's so very sad! :(</DIV>
<DIV> </DIV>
<DIV>I tryed changed "<SPAN 
style="COLOR: #ff0000">virtio1</SPAN>" to "<SPAN 
style="COLOR: #ff0000">unused1</SPAN>",like:</DIV>
<DIV><SPAN 
style="COLOR: #ff0000">unused1</SPAN>: local:101/vm-100-disk-2.raw,backup=no</DIV>
<DIV>but restored,the data disk(vm-100-disk-2.raw) is still being removed.</DIV>
<DIV> </DIV>
<DIV>So,I 
suggest add options for the mounted disk,like this 
:)</DIV>
<DIV>virtio1: local:101/vm-100-disk-2.raw,backup=no,<SPAN 
style="COLOR: #ff0000">delete=no</SPAN></DIV>
<DIV>or</DIV>
<DIV>
<DIV><SPAN 
style="COLOR: #ff0000">unused1</SPAN>: local:101/vm-100-disk-2.raw,backup=no,<SPAN 
style="COLOR: #ff0000">delete=no</SPAN></DIV></DIV>
<DIV> </DIV>
<DIV>But,only add this options,maybe <SPAN class=short_text lang=en 
id=result_box><SPAN class="">can't solve this problem,<SPAN 
class=short_text lang=en id=result_box><SPAN class="">Perhaps</SPAN> <SPAN 
class=hps>restore function</SPAN> <SPAN class=hps>needs to be adjusted,and so 
so.</SPAN></SPAN></SPAN></SPAN></DIV>
<DIV><SPAN class=short_text lang=en id=result_box><SPAN 
class=""></SPAN></SPAN> </DIV>
<DIV><SPAN class=short_text lang=en><SPAN class="">
<DIV># pveversion -v</DIV>
<DIV>pve-manager: 2.1-12 (pve-manager/2.1/be112d89)</DIV>
<DIV>running kernel: 2.6.32-13-pve</DIV>
<DIV>proxmox-ve-2.6.32: 2.1-71</DIV>
<DIV>pve-kernel-2.6.32-13-pve: 2.6.32-71</DIV>
<DIV>lvm2: 2.02.95-1pve2</DIV>
<DIV>clvm: 2.02.95-1pve2</DIV>
<DIV>corosync-pve: 1.4.3-1</DIV>
<DIV>openais-pve: 1.1.4-2</DIV>
<DIV>libqb: 0.10.1-2</DIV>
<DIV>redhat-cluster-pve: 3.1.92-2</DIV>
<DIV>resource-agents-pve: 3.9.2-3</DIV>
<DIV>fence-agents-pve: 3.1.8-1</DIV>
<DIV>pve-cluster: 1.0-27</DIV>
<DIV>qemu-server: 2.0-43</DIV>
<DIV>pve-firmware: 1.0-17</DIV>
<DIV>libpve-common-perl: 1.0-28</DIV>
<DIV>libpve-access-control: 1.0-24</DIV>
<DIV>libpve-storage-perl: 2.0-21</DIV>
<DIV>vncterm: 1.0-2</DIV>
<DIV>vzctl: 3.0.30-2pve5</DIV>
<DIV>vzprocps: 2.0.11-2</DIV>
<DIV>vzquota: 3.0.12-3</DIV>
<DIV>pve-qemu-kvm: 1.1-4</DIV>
<DIV>ksm-control-daemon: 1.1-1</DIV></SPAN></SPAN></DIV>
<DIV><SPAN class=short_text lang=en><SPAN class=""></SPAN></SPAN> </DIV>
<DIV><SPAN class=short_text lang=en><SPAN class="">The above</SPAN> <SPAN 
class=hps>is</SPAN> <SPAN class=hps>my</SPAN> <SPAN class=hps>test 
results,</SPAN><SPAN class="">Perhaps</SPAN> <SPAN class=hps>I was wrong,Please 
you point out! </SPAN></SPAN>Thanks you :)</DIV></DIV>
<DIV> </DIV>
<HR style="WIDTH: 210px; HEIGHT: 1px" align=left color=#b5c4df SIZE=1>

<DIV><SPAN>lyt_yudi</SPAN></DIV></BODY></HTML>