[PVE-User] Not sure if this is a corosync issue.

jameslipski jameslipski at protonmail.com
Thu Mar 25 19:56:10 CET 2021


Hello,

All nodes are running the same version 6.0-4. Pveversion -v shows:

proxmox-ve: 6.0-2 (running kernel: 5.0.15-1-pve)
pve-manager: 6.0-4 (running version: 6.0-4/2a719255)
pve-kernel-5.0: 6.0-5
pve-kernel-helper: 6.0-5
pve-kernel-5.0.15-1-pve: 5.0.15-1
ceph: 14.2.2-pve1
ceph-fuse: 14.2.2-pve1
corosync: 3.0.2-pve2
criu: 3.11-3
glusterfs-client: 5.5-3
ksm-control-daemon: 1.3-1
libjs-extjs: 6.0.1-10
libknet1: 1.10-pve1
libpve-access-control: 6.0-2
libpve-apiclient-perl: 3.0-2
libpve-common-perl: 6.0-2
libpve-guest-common-perl: 3.0-1
libpve-http-server-perl: 3.0-2
libpve-storage-perl: 6.0-5
libqb0: 1.0.5-1
lvm2: 2.03.02-pve3
lxc-pve: 3.1.0-61
lxcfs: 3.0.3-pve60
novnc-pve: 1.0.0-60
proxmox-mini-journalreader: 1.1-1
proxmox-widget-toolkit: 2.0-5
pve-cluster: 6.0-4
pve-container: 3.0-3
pve-docs: 6.0-4
pve-edk2-firmware: 2.20190614-1
pve-firewall: 4.0-5
pve-firmware: 3.0-2
pve-ha-manager: 3.0-2
pve-i18n: 2.0-2
pve-qemu-kvm: 4.0.0-3
pve-xtermjs: 3.13.2-1
qemu-server: 6.0-5
smartmontools: 7.0-pve2
spiceterm: 3.1-1
vncterm: 1.6-1
zfsutils-linux: 0.8.1-pve1



‐‐‐‐‐‐‐ Original Message ‐‐‐‐‐‐‐
On Thursday, March 25, 2021 2:26 PM, Gilberto Ferreira <gilberto.nunes32 at gmail.com> wrote:

> What pve version?
> Is this an update from previously PVE Versions???
>
>
> ---------------------------------------------------------------------
>
> Gilberto Nunes Ferreira
> (47) 99676-7530 - Whatsapp / Telegram
>
> Em qui., 25 de mar. de 2021 às 15:19, jameslipski via pve-user
> pve-user at lists.proxmox.com escreveu:
>
> > ---------- Forwarded message ----------
> > From: jameslipski jameslipski at protonmail.com
> > To: Proxmox VE user list pve-user at lists.proxmox.com
> > Cc:
> > Bcc:
> > Date: Thu, 25 Mar 2021 18:02:25 +0000
> > Subject: Not sure if this is a corosync issue.
> > Greetings,
> > Today, one of my nodes seems to have rebooted randomly (node in question has been in a production environment for several months; no issues since it was added to the cluster). During my investigation, the following is what I see before the crash; unfortunately, I'm having a little bit of an issue deciphering this:
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: rrdentry_hash_set: assertion 'data[len-1] == 0' failed
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_dispatch failed: 2
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_leave failed: 2
> > Mar 25 12:54:54 node09 systemd[1]: corosync.service: Main process exited, code=killed, status=11/SEGV
> > Mar 25 12:54:54 node09 systemd[1]: corosync.service: Failed with result 'signal'.
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_dispatch failed: 2
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_dispatch failed: 2
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [status] notice: node lost quorum
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_dispatch failed: 2
> > Mar 25 12:54:54 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_leave failed: 2
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: can't initialize service
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: can't initialize service
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] notice: start cluster connection
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: can't initialize service
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [status] notice: start cluster connection
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:54:55 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: can't initialize service
> > Mar 25 12:54:56 node09 pve-ha-crm[2161]: status change slave => wait_for_quorum
> > Mar 25 12:55:00 node09 systemd[1]: Starting Proxmox VE replication runner...
> > Mar 25 12:55:00 node09 pve-ha-lrm[2169]: lost lock 'ha_agent_node09_lock - cfs lock update failed - Permission denied
> > Mar 25 12:55:01 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:01 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:01 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:01 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:01 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:01 node09 CRON[2755555]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > /dev/null && debian-sa1 1 1)
> > Mar 25 12:55:02 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:03 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:04 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:05 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:05 node09 pve-ha-lrm[2169]: status change active => lost_agent_lock
> > Mar 25 12:55:06 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:07 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:07 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:07 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:07 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:07 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:08 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:09 node09 pvesr[2755547]: trying to acquire cfs lock 'file-replication_cfg' ...
> > Mar 25 12:55:10 node09 pvesr[2755547]: error with cfs lock 'file-replication_cfg': no quorum!
> > Mar 25 12:55:10 node09 systemd[1]: pvesr.service: Main process exited, code=exited, status=13/n/a
> > Mar 25 12:55:10 node09 systemd[1]: pvesr.service: Failed with result 'exit-code'.
> > Mar 25 12:55:10 node09 systemd[1]: Failed to start Proxmox VE replication runner.
> > Mar 25 12:55:13 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:13 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:13 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:13 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:19 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:19 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:19 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:19 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:25 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:25 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:25 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:25 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:31 node09 pmxcfs[5419]: [quorum] crit: quorum_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:31 node09 pmxcfs[5419]: [confdb] crit: cmap_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:31 node09 pmxcfs[5419]: [dcdb] crit: cpg_initialize failed: 2
> > Mar 25 12:55:31 node09 pmxcfs[5419]: [status] crit: cpg_initialize failed: 2
> > I see that corosync experienced the following:
> > Mar 25 12:54:54 node09 systemd[1]: corosync.service: Main process exited, code=killed, status=11/SEGV
> > Mar 25 12:54:54 node09 systemd[1]: corosync.service: Failed with result 'signal'.
> > and I'm not too sure why. Also not sure if that alone took down the system. Any help is much appreciated. If any additional information is needed, please let us know. Thank you.
> > ---------- Forwarded message ----------
> > From: jameslipski via pve-user pve-user at lists.proxmox.com
> > To: Proxmox VE user list pve-user at lists.proxmox.com
> > Cc: jameslipski jameslipski at protonmail.com
> > Bcc:
> > Date: Thu, 25 Mar 2021 18:02:25 +0000
> > Subject: [PVE-User] Not sure if this is a corosync issue.
> >
> > pve-user mailing list
> > pve-user at lists.proxmox.com
> > https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user





More information about the pve-user mailing list