[PVE-User] PVE 7 & LACP

Uwe Sauter uwe.sauter.de at gmail.com
Wed Jul 21 19:31:05 CEST 2021


No, the bond isn't created on system boot. Thus the bridge that should connect the bond with the VMs
is created but the connection is not made.


Am 21.07.21 um 18:41 schrieb Gilberto Ferreira:
> So did you solve the issue?
> ---
> Gilberto Nunes Ferreira
> (47) 99676-7530 - Whatsapp / Telegram
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> Em qua., 21 de jul. de 2021 às 12:49, Uwe Sauter <uwe.sauter.de at gmail.com
> <mailto:uwe.sauter.de at gmail.com>> escreveu:
> 
>     Hi Gilberto,
> 
>     thanks for that tip. Unfortunately the network configuration quits a few steps before the bridge is
>     configured. The needed bond0 is not created…
> 
> 
>     Regards,
> 
>             Uwe
> 
> 
>     Am 21.07.21 um 17:45 schrieb Gilberto Ferreira:
>     > Perhaps you need to change or add this feature in the network interface file:
>     >
>     > https://pve.proxmox.com/wiki/Upgrade_from_6.x_to_7.0#Linux_Bridge_MAC-Address_Change
>     <https://pve.proxmox.com/wiki/Upgrade_from_6.x_to_7.0#Linux_Bridge_MAC-Address_Change>
>     > <https://pve.proxmox.com/wiki/Upgrade_from_6.x_to_7.0#Linux_Bridge_MAC-Address_Change
>     <https://pve.proxmox.com/wiki/Upgrade_from_6.x_to_7.0#Linux_Bridge_MAC-Address_Change>>
>     >
>     >
>     >
>     > ---
>     > Gilberto Nunes Ferreira
>     > (47) 99676-7530 - Whatsapp / Telegram
>     >
>     >
>     >
>     >
>     >
>     >
>     > Em qua., 21 de jul. de 2021 às 12:18, Uwe Sauter <uwe.sauter.de at gmail.com
>     <mailto:uwe.sauter.de at gmail.com>
>     > <mailto:uwe.sauter.de at gmail.com <mailto:uwe.sauter.de at gmail.com>>> escreveu:
>     >
>     >     Hi all,
>     >
>     >     Fresh installation of PVE 7 with all available updates.
>     >
>     >     It looks like I'm unable to configure bonding of two interfaces using LCAP.
>     >
>     >     Output from "ip a":
>     >     1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
>     >         link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
>     >         inet 127.0.0.1/8 <http://127.0.0.1/8> <http://127.0.0.1/8 <http://127.0.0.1/8>> scope
>     host lo
>     >            valid_lft forever preferred_lft forever
>     >         inet6 ::1/128 scope host
>     >            valid_lft forever preferred_lft forever
>     >     2: eno1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq master vmbr1224 state UP
>     group default
>     >     qlen 1000
>     >         link/ether a4:bf:01:2f:63:f2 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
>     >         altname enp24s0f0
>     >     3: enp59s0f4: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 9000 qdisc mq state UP group default
>     qlen 1000
>     >         link/ether 00:07:43:18:82:70 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
>     >         inet6 fe80::207:43ff:fe18:8270/64 scope link
>     >            valid_lft forever preferred_lft forever
>     >     4: enp59s0f4d1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 9000 qdisc mq state UP group default
>     qlen 1000
>     >         link/ether 00:07:43:18:82:78 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
>     >         inet6 fe80::207:43ff:fe18:8278/64 scope link
>     >            valid_lft forever preferred_lft forever
>     >     5: eno2: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000
>     >         link/ether a4:bf:01:2f:63:f3 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
>     >         altname enp24s0f1
>     >     6: ibp94s0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 2044 qdisc noop state DOWN group default qlen 256
>     >         link/infiniband 80:00:0a:08:fe:80:00:00:00:00:00:00:f4:52:14:03:00:2c:14:51 brd
>     >     00:ff:ff:ff:ff:12:40:1b:ff:ff:00:00:00:00:00:00:ff:ff:ff:ff
>     >     7: ibp94s0d1: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 2044 qdisc noop state DOWN group default qlen 256
>     >         link/infiniband 80:00:0a:09:fe:80:00:00:00:00:00:00:f4:52:14:03:00:2c:14:52 brd
>     >     00:ff:ff:ff:ff:12:40:1b:ff:ff:00:00:00:00:00:00:ff:ff:ff:ff
>     >     8: vmbr1224: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default
>     >     qlen 1000
>     >         link/ether a4:bf:01:2f:63:f2 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
>     >         inet 10.224.203.1/16 <http://10.224.203.1/16> <http://10.224.203.1/16
>     <http://10.224.203.1/16>> scope global vmbr1224
>     >            valid_lft forever preferred_lft forever
>     >         inet6 fe80::a6bf:1ff:fe2f:63f2/64 scope link
>     >            valid_lft forever preferred_lft forever
>     >
>     >
>     >     My current /etc/network/interfaces, which is missing the bridges for the VMs:
>     >     auto lo
>     >     iface lo inet loopback
>     >
>     >     auto eno1
>     >     iface eno1 inet manual
>     >
>     >     auto enp59s0f4
>     >     iface enp59s0f4 inet manual
>     >       mtu 9000
>     >
>     >     auto enp59s0f4d1
>     >     iface enp59s0f4d1 inet manual
>     >       mtu 9000
>     >
>     >     auto bond0
>     >     iface bond0 inet manual
>     >       slaves enp59s0f4 enp59s0f4d1
>     >       bond-downdelay 200
>     >       bond-miimon 100
>     >       bond-mode 802.3ad
>     >       bond-updelay 200
>     >
>     >     auto vmbr1224
>     >     iface vmbr1224 inet static
>     >       address 10.224.203.1
>     >       netmask 255.255.0.0
>     >       gateway 10.224.200.1
>     >       bridge_ports eno1
>     >       bridge_stp off
>     >       bridge_fd 0
>     >
>     >     ##  # VLAN 155 nativ on bond0
>     >     ##  auto vmbr155
>     >     ##  iface vmbr155 inet manual
>     >     ##    mtu 9000
>     >     ##    bridge_ports bond0
>     >     ##    bridge_stp off
>     >     ##    bridge_fd 0
>     >
>     >
>     >     This config was copied over from the PVE 6 installation on the same host which experienced
>     a SSD
>     >     failure and thus was re-installed with PVE 7.
>     >
>     >
>     >     Am I missing something? Am I being blind?
>     >
>     >
>     >     Any help is appreciated.
>     >
>     >
>     >     Thanks,
>     >
>     >             Uwe
>     >
>     >
>     >
>     >
>     >     _______________________________________________
>     >     pve-user mailing list
>     >     pve-user at lists.proxmox.com <mailto:pve-user at lists.proxmox.com>
>     <mailto:pve-user at lists.proxmox.com <mailto:pve-user at lists.proxmox.com>>
>     >     https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
>     <https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user>
>     >     <https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
>     <https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user>>
>     >
> 




More information about the pve-user mailing list