[PVE-User] PVE 7 & LACP

Uwe Sauter uwe.sauter.de at gmail.com
Wed Jul 21 17:17:21 CEST 2021


Hi all,

Fresh installation of PVE 7 with all available updates.

It looks like I'm unable to configure bonding of two interfaces using LCAP.

Output from "ip a":
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eno1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq master vmbr1224 state UP group default
qlen 1000
    link/ether a4:bf:01:2f:63:f2 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    altname enp24s0f0
3: enp59s0f4: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 9000 qdisc mq state UP group default qlen 1000
    link/ether 00:07:43:18:82:70 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet6 fe80::207:43ff:fe18:8270/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
4: enp59s0f4d1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 9000 qdisc mq state UP group default qlen 1000
    link/ether 00:07:43:18:82:78 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet6 fe80::207:43ff:fe18:8278/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
5: eno2: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000
    link/ether a4:bf:01:2f:63:f3 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    altname enp24s0f1
6: ibp94s0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 2044 qdisc noop state DOWN group default qlen 256
    link/infiniband 80:00:0a:08:fe:80:00:00:00:00:00:00:f4:52:14:03:00:2c:14:51 brd
00:ff:ff:ff:ff:12:40:1b:ff:ff:00:00:00:00:00:00:ff:ff:ff:ff
7: ibp94s0d1: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 2044 qdisc noop state DOWN group default qlen 256
    link/infiniband 80:00:0a:09:fe:80:00:00:00:00:00:00:f4:52:14:03:00:2c:14:52 brd
00:ff:ff:ff:ff:12:40:1b:ff:ff:00:00:00:00:00:00:ff:ff:ff:ff
8: vmbr1224: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default qlen 1000
    link/ether a4:bf:01:2f:63:f2 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 10.224.203.1/16 scope global vmbr1224
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::a6bf:1ff:fe2f:63f2/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever


My current /etc/network/interfaces, which is missing the bridges for the VMs:
auto lo
iface lo inet loopback

auto eno1
iface eno1 inet manual

auto enp59s0f4
iface enp59s0f4 inet manual
  mtu 9000

auto enp59s0f4d1
iface enp59s0f4d1 inet manual
  mtu 9000

auto bond0
iface bond0 inet manual
  slaves enp59s0f4 enp59s0f4d1
  bond-downdelay 200
  bond-miimon 100
  bond-mode 802.3ad
  bond-updelay 200

auto vmbr1224
iface vmbr1224 inet static
  address 10.224.203.1
  netmask 255.255.0.0
  gateway 10.224.200.1
  bridge_ports eno1
  bridge_stp off
  bridge_fd 0

##  # VLAN 155 nativ on bond0
##  auto vmbr155
##  iface vmbr155 inet manual
##    mtu 9000
##    bridge_ports bond0
##    bridge_stp off
##    bridge_fd 0


This config was copied over from the PVE 6 installation on the same host which experienced a SSD
failure and thus was re-installed with PVE 7.


Am I missing something? Am I being blind?


Any help is appreciated.


Thanks,

	Uwe






More information about the pve-user mailing list