[PVE-User] Cloud-init don't manage resolv.conf on Debian 10

Humberto Jose de Sousa humbertos at ifsc.edu.br
Fri Jan 22 15:27:03 CET 2021


I found the problem.
When I commented the loopback interface in the interfaces file,  the
service resolvconf got the right configuration.

Thanks a lot.

Em sex., 22 de jan. de 2021 às 06:04, <aderumier at odiso.com> escreveu:

> it's works for me with resolvconf  and config in lo interface.
>
> #apt install resolvconf
> (verify that /etc/resolv.conf is now a symlink)
>
> #echo "" > /etc/resolv.conf
>
> reboot
>
> after reboot /etc/resolv.conf values are same than
> /etc/nework/interfaces.d/50-cloud-init
>
> Le jeudi 21 janvier 2021 à 19:41 -0300, Humberto Jose de Sousa a écrit :
>
> I verified the file content that you pointed:
>
> cat /etc/network/interfaces.d/50-cloud-init
> auto lo
> iface lo inet loopback
>     dns-nameservers x.x.x.x x.x.x.x
>     dns-search xx.xxxx.edu.br
>
> auto eth0
> iface eth0 inet static
>     address x.x.x.x/xx
>     gateway x.x.x.x
>
> I think that problem is because the dns parameters are written in the
> loopback interface. This happen to you?
>
> The resolvconf package didn't work.
>
> Em qui., 21 de jan. de 2021 às 15:25, Humberto Jose de Sousa <
> humbertos at ifsc.edu.br> escreveu:
> >
> > I verified the file content that you pointed:
> >
> > cat /etc/network/interfaces.d/50-cloud-init
> > auto lo
> > iface lo inet loopback
> >     dns-nameservers x.x.x.x x.x.x.x
> >     dns-search xx.xxxx.edu.br
> >
> > auto eth0
> > iface eth0 inet static
> >     address x.x.x.x/xx
> >     gateway x.x.x.x
> >
> > I think that problem is because the dns parameters are written in the
> loopback interface. This happen to you?
> >
> > The resolvconf package didn't work.
> >
> > Em qui., 21 de jan. de 2021 às 13:50, <aderumier at odiso.com> escreveu:
> >>
> >> Le jeudi 21 janvier 2021 à 12:34 -0300, Humberto Jose de Sousa via
> pve-user a écrit :
> >>
> >> Hello folks.
> >>
> >> I'm trying to use cloud-init in a VM with a fresh install of Debian 10.
> All
> >> works, except resolv.conf.
> >>
> >> Anyone could give a tip?
> >>
> >> I'm on the latest proxmox no-subscription. I configured the cloud-init
> >> through a web interface.
> >> In the VM I installed the cloud-init package. I also tried to install
> the
> >> resolvconf package, but it did not work.
> >>
> >>
> >> Hi,
> >>
> >> cloud-init write dns config in /etc/network/interfaces.d/cloudinit.cfg.
> >>
> >> this is working for ubuntu, because /etc/resolv.conf is not a real file,
> >> but a symlink manage by resolvconf package (or systemd-resolvd I'm not
> sure).
> >>
> >>
> >> you can try to install "resolvconf" package on debian, it should works
>
>


More information about the pve-user mailing list