[PVE-User] Server freezing randomly with Proxmox 6.2-4 on AMD Ryzen system

Eneko Lacunza elacunza at binovo.es
Mon Sep 7 15:56:02 CEST 2020


Hi,

We have several ryzen on cheap Gigabyte motherboards, no issues (never). 
Latest is 3700X.

Your's is 3200G... could that be a problem with the integrated graphics? 
Did you try disabling it and using a dedicated card?

Cheers


El 7/9/20 a las 13:21, Wolfgang Link escribió:
> Hi Hermann,
>
> this board with this Bios version and an Ryzen 9 3900X is running perfectly over 4 month, also with very high load in the VM.
>
> What have you set at BIOS?
>
> Regards
>
> Wolfgang
>> On 09/04/2020 4:45 PM Hermann Himmelbauer <hermann at qwer.tk> wrote:
>>
>>   
>> Dear Proxmox users,
>>
>> I'm trying to install a 3-node cluster (latest proxmox/ceph) and
>> experience random freezes. The node can either be completely frozen (no
>> blinking cursor on console, no ping) or can get somewhat blocked / slow etc.
>>
>> This happens most often on node 2 (approx. 3-4 times / day), node 3
>> never got stuck within 14 days runtime, node 1 once.
>>
>> Unfortunately I did not find any way to trigger this behaviour, however,
>> I *think* that this happens most often if I stress the machine in some
>> way (performance test within a virtual machine) and then idling the machine.
>>
>> When the machine freezes completely, there is no logfile. However, if it
>> is partially frozen, some info can be aquired via dmesg. (See attached
>> file). ("device=2b:00.0" is an intel 10GBit ethernet adapter (X550T). So
>> perhaps there is some driver issue regarding this ethernet adapter?)
>>
>> The system consists of the following components:
>>
>> - AMD Ryzen 3 3200G, 4x 3.60GHz, boxed (YD3200C5FHBOX)
>> - ASRock Rack X470D4U2-2T (Mainboard)
>> - Samsung SSD 970 EVO Plus 250GB, M.2 (MZ-V7S250BW) (builtin SSD for OS)
>> - 2 * Kingston Server Premier DIMM 16GB, DDR4-2666, CL19-19-19, ECC (BOM
>> Number: 9965745-002.A00G, Part Number: KSM26ED8/16ME)
>> - be quiet! Pure Power 11 CM 400W ATX 2.4 (BN296) (Power supply)
>> - 2 * Micron 5300 PRO - Read Intensive 960GB, SATA
>> (MTFDDAK960TDS-1AW1Z6) (SSD for Ceph)
>> - LogiLink PC0075, 2x RJ-45, PCIe 2.0 x1 (second NIC with two ports)
>>
>> The system is Linux Debian 10.4 (Proxmox 6.2-4) with kernel 5.4.34-1-pve
>> #1 SMP PVE 5.4.34-2 (Thu, 07 May 2020 10:02:02 +0200) x86_64 GNU/Linux.
>>
>> What I did so far (without success):
>>
>> - Disabled C6 as I read that this CPU-state can lead to unstable systems
>> (via "python zenstates.py --c6-disable" -> still errors).
>> - Updated my Bios to the latest version (3.30)
>> - Checked that the CPU + RAM are compatible to the mainboard (they are
>> listed as compatible on the ASRock website)
>> - Checked logs in IPMI (undervoltage, temperature etc., nothing is logged)
>> - Memory test (memtest86, no errors)
>>
>> Do you have any clue what could be the reason for these freezes? Should
>> I think of some hardware error? Or is this some known Linux bug that can
>> be fixed?
>>
>> Best Regards,
>> Hermann
>>
>> -- 
>> hermann at qwer.tk
>> PGP/GPG: 299893C7 (on keyservers)
>> _______________________________________________
>> pve-user mailing list
>> pve-user at lists.proxmox.com
>> https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
>
> _______________________________________________
> pve-user mailing list
> pve-user at lists.proxmox.com
> https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
>


-- 
Eneko Lacunza                   | Tel.  943 569 206
                                 | Email elacunza at binovo.es
Director Técnico                | Site. https://www.binovo.es
BINOVO IT HUMAN PROJECT S.L     | Dir.  Astigarragako Bidea, 2 - 2º izda. Oficina 10-11, 20180 Oiartzun




More information about the pve-user mailing list