[PVE-User] Server freezing randomly with Proxmox 6.2-4 on AMD Ryzen system

Wolfgang Link w.link at proxmox.com
Mon Sep 7 13:21:00 CEST 2020


Hi Hermann,

this board with this Bios version and an Ryzen 9 3900X is running perfectly over 4 month, also with very high load in the VM.

What have you set at BIOS?

Regards

Wolfgang
> On 09/04/2020 4:45 PM Hermann Himmelbauer <hermann at qwer.tk> wrote:
> 
>  
> Dear Proxmox users,
> 
> I'm trying to install a 3-node cluster (latest proxmox/ceph) and
> experience random freezes. The node can either be completely frozen (no
> blinking cursor on console, no ping) or can get somewhat blocked / slow etc.
> 
> This happens most often on node 2 (approx. 3-4 times / day), node 3
> never got stuck within 14 days runtime, node 1 once.
> 
> Unfortunately I did not find any way to trigger this behaviour, however,
> I *think* that this happens most often if I stress the machine in some
> way (performance test within a virtual machine) and then idling the machine.
> 
> When the machine freezes completely, there is no logfile. However, if it
> is partially frozen, some info can be aquired via dmesg. (See attached
> file). ("device=2b:00.0" is an intel 10GBit ethernet adapter (X550T). So
> perhaps there is some driver issue regarding this ethernet adapter?)
> 
> The system consists of the following components:
> 
> - AMD Ryzen 3 3200G, 4x 3.60GHz, boxed (YD3200C5FHBOX)
> - ASRock Rack X470D4U2-2T (Mainboard)
> - Samsung SSD 970 EVO Plus 250GB, M.2 (MZ-V7S250BW) (builtin SSD for OS)
> - 2 * Kingston Server Premier DIMM 16GB, DDR4-2666, CL19-19-19, ECC (BOM
> Number: 9965745-002.A00G, Part Number: KSM26ED8/16ME)
> - be quiet! Pure Power 11 CM 400W ATX 2.4 (BN296) (Power supply)
> - 2 * Micron 5300 PRO - Read Intensive 960GB, SATA
> (MTFDDAK960TDS-1AW1Z6) (SSD for Ceph)
> - LogiLink PC0075, 2x RJ-45, PCIe 2.0 x1 (second NIC with two ports)
> 
> The system is Linux Debian 10.4 (Proxmox 6.2-4) with kernel 5.4.34-1-pve
> #1 SMP PVE 5.4.34-2 (Thu, 07 May 2020 10:02:02 +0200) x86_64 GNU/Linux.
> 
> What I did so far (without success):
> 
> - Disabled C6 as I read that this CPU-state can lead to unstable systems
> (via "python zenstates.py --c6-disable" -> still errors).
> - Updated my Bios to the latest version (3.30)
> - Checked that the CPU + RAM are compatible to the mainboard (they are
> listed as compatible on the ASRock website)
> - Checked logs in IPMI (undervoltage, temperature etc., nothing is logged)
> - Memory test (memtest86, no errors)
> 
> Do you have any clue what could be the reason for these freezes? Should
> I think of some hardware error? Or is this some known Linux bug that can
> be fixed?
> 
> Best Regards,
> Hermann
> 
> -- 
> hermann at qwer.tk
> PGP/GPG: 299893C7 (on keyservers)
> _______________________________________________
> pve-user mailing list
> pve-user at lists.proxmox.com
> https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user




More information about the pve-user mailing list