[PVE-User] Caution: ceph-mon service does not start after today's updates

Lindsay Mathieson lindsay.mathieson at gmail.com
Thu Nov 26 16:03:10 CET 2020


On 27/11/2020 12:46 am, Thomas Lamprecht wrote:
> Note, it's always good idea to check if all services are running OK again before
> continuing with upgrading the next host, not just on this update:-)
>
> Also, ceph monitors can be nicely restarted over the web interface, there's a
> visible status about which services run outdated versions/need a restart.
>
>
> Anyway, do you have any logs which could give more details for possible issues?

I have a node that is just failing to rejoin the cluster and the ceph 
mon & mgr fail to start.


Seeing this repeated in syslog

    Nov 27 00:58:23 vnh pveproxy[2903]: /etc/pve/local/pve-ssl.key:
    failed to load local private key (key_file or key) at
    /usr/share/perl5/PVE/APIServer/AnyEvent.pm line 1737.
    Nov 27 00:58:23 vnh pveproxy[2904]: /etc/pve/local/pve-ssl.key:
    failed to load local private key (key_file or key) at
    /usr/share/perl5/PVE/APIServer/AnyEvent.pm line 1737.
    Nov 27 00:58:23 vnh pveproxy[2905]: /etc/pve/local/pve-ssl.key:
    failed to load local private key (key_file or key) at
    /usr/share/perl5/PVE/APIServer/AnyEvent.pm line 1737.
    Nov 27 00:58:26 vnh ceph-mon[2073]: 2020-11-27 00:58:26.378
    7fb182935700 -1 mon.vnh at 0(probing) e9 handle_auth_bad_method hmm,
    they didn't like 2 result (95) Operation not supported
    Nov 27 00:58:26 vnh ceph-mon[2073]: 2020-11-27 00:58:26.390
    7fb17d92b700 -1 mon.vnh at 0(probing) e9 handle_auth_bad_method hmm,
    they didn't like 2 result (95) Operation not supported
    Nov 27 00:58:26 vnh ceph-mon[2073]: 2020-11-27 00:58:26.526
    7fb183136700 -1 mon.vnh at 0(probing) e9 handle_auth_bad_method hmm,
    they didn't like 2 result (95) Operation not supported
    Nov 27 00:58:27 vnh ceph-mon[2073]: 2020-11-27 00:58:27.702
    7fb182935700 -1 mon.vnh at 0(probing) e9 handle_auth_request no
    AuthAuthorizeHandler found for auth method 1


The following gets the node back on the cluster:

systemctl start pve-cluster.service
systemctl restart pvestatd.service


But I can't get the mon, mgr or osd services to start.

-- 
Lindsay



More information about the pve-user mailing list