[PVE-User] LVM usage

Daniel daniel at linux-nerd.de
Sat Jan 26 21:56:08 CET 2019


But when this is not enbaled by default in Proxmox it sounds like a "bug" inside Proxmox?
Problem is that I have in general no access to mount options inside Proxmox.

Fstrim is working for me at the moment. But this cant be a working solution. 

Am 26.01.19, 21:25 schrieb "pve-user im Auftrag von Dmitry Petuhov" <pve-user-bounces at pve.proxmox.com im Auftrag von mityapetuhov at gmail.com>:

    This means that this 94.22% was once used. LVM knows when guest uses 
    block first time, and allocates it at this omoment, but does not knows 
    when it is freed in guest. You need to enable discard both in disk 
    config on host and on filesystem in guest (via mount option of FS, or 
    regulary run fstrim or its analog in your guest OS) to free space on 
    host's LVM level.
    
    26.01.2019 23:17, Daniel пишет:
    > Hi there,
    >
    >   
    >
    > i have a question. Proxmox is telling me that my THIN-LVM getting more and more full.
    >
    > I checked some virtual machines and I saw something weird (also on different hosts)
    >
    >   
    >
    >    --- Logical volume ---
    >
    >    LV Path                /dev/pve/vm-196-disk-1
    >
    >    LV Name                vm-196-disk-1
    >
    >    VG Name                pve
    >
    >    LV UUID                IOLFz3-QmhU-VqFr-nJlo-Ulrr-bsYX-PzJpgW
    >
    >    LV Write Access        read/write
    >
    >    LV Creation host, time host09, 2017-11-18 14:18:47 +0100
    >
    >    LV Pool name           data
    >
    >    LV Status              available
    >
    >    # open                 1
    >
    >    LV Size                500.00 GiB
    >
    >    Mapped size            94.22%
    >
    >    Current LE             128000
    >
    >    Segments               1
    >
    >    Allocation             inherit
    >
    >    Read ahead sectors     auto
    >
    >    - currently set to     256
    >
    >    Block device           253:7
    >
    >   
    >
    > As I understand the LVM is using 94,22% of the available Storage (500GB). When I check in the VPS it self it show me
    >
    >   
    >
    > Filesystem                        Size  Used Avail Use% Mounted on
    >
    > /dev/mapper/pve-vm--196--disk--1  492G   32G  435G   7% /
    >
    >   
    >
    > So only 32GB is used. What is happened there? There are no  Snapshots or something like this.
    >
    >   
    >
    > Cheers
    >
    >   
    >
    > Daniel
    >
    > _______________________________________________
    > pve-user mailing list
    > pve-user at pve.proxmox.com
    > https://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
    _______________________________________________
    pve-user mailing list
    pve-user at pve.proxmox.com
    https://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
    




More information about the pve-user mailing list