[PVE-User] lxc container can't start on a newly added cluster node

Stoiko Ivanov s.ivanov at proxmox.com
Fri Jan 11 14:21:46 CET 2019


Sorry - I misread your original mail (and thought 3 of your nodes were
still running PVE 4.x).

do you have the same versions of all relevant packages (pve-container,
lxcfs, lxc-pve,..) on all nodes?
does creating a fresh container work on the new node (also ubuntu
16.04)?

FWIW - could not reproduce the issue locally (created 1 privileged and
1 unprivileged Ubuntu 16.04 container and both started).

When starting with loglevel TRACE I do see a few more lines between
the 'Populated "/dev"' and the error. Also the console and tty-creation
does log a few lines further up - maybe they provide some hints where
the problem lies.


On Fri, 11 Jan 2019 12:48:33 +0100
"Marco M. Gabriel" <marcomgabriel at gmail.com> wrote:

> the /etc/fstab is there, but it is quite empty:
> 
> cat fstab
> # UNCONFIGURED FSTAB FOR BASE SYSTEM
> 
> thanks,
> Marco
> 
> 
> Am Fr., 11. Jan. 2019 um 12:44 Uhr schrieb Stoiko Ivanov <
> s.ivanov at proxmox.com>:  
> 
> > Hi,
> >
> > just a guess - does the container have an `/etc/fstab` inside?
> > and does the `/etc/fstab` contain an entry for `/dev/pts`?
> >
> > If yes - I guess the container would start on PVE 5.3 when you
> > remove the line (or the complete `/etc/fstab`). This might result
> > in it not starting on PVE 4.x.
> >
> > Could you test this?
> >
> > Best regards,
> > stoiko
> >
> >
> >
> > On Fri, 11 Jan 2019 11:18:09 +0100
> > "Marco M. Gabriel" <marcomgabriel at gmail.com> wrote:
> >  
> > > Hi there,
> > >
> > > we recently added a 4th proxmox node to our 3-node proxmox
> > > cluster. When trying to migrate or start an lxc container to the
> > > new node, it doesn't start because it can't mount /dev/pts/x
> > > to /dev/console. I can move the lxc container to each of the 3
> > > old nodes and start it there, but it refuses to start on the new
> > > node.
> > >
> > > Nodes 1 to 3 were installed with Version 4.4 and upgraded until
> > > the current 5.3-6/37b3c8df (running kernel: 4.15.18-9-pve)
> > > Node 4 was installed a few days ago, but is on exactly the same
> > > version now.
> > >
> > > The lxc container is an ubuntu 16.04 based container from the
> > > proxmox repository and was installed about a month ago.
> > >
> > > Trace log of lxc-start (shortened):
> > >
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 INFO     conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1220 - Populating "/dev"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 DEBUG    conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1235 - Created device node "/dev/full"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 DEBUG    conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1235 - Created device node "/dev/null"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 DEBUG    conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1235 - Created device node "/dev/random"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 DEBUG    conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1235 - Created device node "/dev/tty"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 DEBUG    conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1235 - Created device node "/dev/urandom"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 DEBUG    conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1235 - Created device node "/dev/zero"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 INFO     conf -
> > > conf.c:lxc_fill_autodev:1297 - Populated "/dev"
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 ERROR    utils -
> > > utils.c:safe_mount:1791 - No such file or directory - Failed to
> > > mount /dev/pts/3 onto /dev/console lxc-start 116
> > > 20190111094747.940 ERROR    conf -
> > > conf.c:lxc_setup_dev_console:1765 - Failed to mount "/dev/pts/3"
> > > on "/dev/console" lxc-start 116 20190111094747.940 ERROR    conf -
> > > conf.c:lxc_setup:3656 - Failed to setup console
> > > lxc-start 116 20190111094747.940 ERROR    start -
> > > start.c:do_start:1246 - Failed to setup container "116"
> > >
> > > Any hints how to fix this or what happens here?
> > >
> > > Best regards,
> > > Marco
> > > _______________________________________________
> > > pve-user mailing list
> > > pve-user at pve.proxmox.com
> > > https://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user  
> >
> >
> >  




More information about the pve-user mailing list