[PVE-User] PVE 4 -> 5, multipath differences?

Sten Aus sten.aus at eenet.ee
Thu Jan 3 11:38:22 CET 2019


Hi

I've encountered same "issue" or "feature", not sure.

I've tried to edit/tweak multipath config, but "prio const" should say 
that every path is with same priority.

As this is my third storage for not critical data, I don't worry much, 
but I haven't checked if two paths (prio=50) get more load than other 
two (prio=10).

HTH
Sten

On 28/12/2018 16:17, Marco Gaiarin wrote:
> I've just upgraded my cluster frm 4.4 to latest 5.
>
> Before that, i've also do a firmware upgrade of the SAN (HP MSA 1040),
> but seems not related.
>
> In old PVE 4.4/jessie i got:
>
>   dixie:~# multipath -ll
>   mpath0 (3600c0ff00026ed11a7cb565701000000) dm-1 HP,MSA 1040 SAN
>   size=1.4T features='1 queue_if_no_path' hwhandler='0' wp=rw
>   `-+- policy='round-robin 0' prio=1 status=active
>     |- 2:0:0:0 sda 8:0  active ready running
>     |- 3:0:0:0 sdb 8:16 active ready running
>     |- 4:0:0:0 sdc 8:32 active ready running
>     `- 5:0:0:0 sdd 8:48 active ready running
>
> in new PVE 5/stretch i got:
>
>   root at ashpool:~# multipath -ll
>   mpath2 (3600c0ff00026ed11475d215a01000000) dm-0 HP,MSA 1040 SAN
>   size=1.8T features='2 queue_if_no_path retain_attached_hw_handler' hwhandler='1 alua' wp=rw
>   |-+- policy='round-robin 0' prio=50 status=active
>   | |- 12:0:0:4 sdg 8:96  active ready running
>   | `- 15:0:0:4 sdr 65:16 active ready running
>   `-+- policy='round-robin 0' prio=10 status=enabled
>     |- 13:0:0:4 sdj 8:144 active ready running
>     `- 14:0:0:4 sds 65:32 active ready running
>
> config file is the same.
>
>
> Reading around seems that my SAN is a dual controller Active/Passive one,
> so probably it is correct to have two path active and two ready, but...
> i seek some feedback. ;-)
>
> Thanks.
>


More information about the pve-user mailing list