[PVE-User] Problems with backup process and NFS

Fabian Gr├╝nbichler f.gruenbichler at proxmox.com
Fri May 19 11:53:57 CEST 2017


On Fri, May 19, 2017 at 11:26:35AM +0200, Uwe Sauter wrote:
> Hi Fabian,
> 
> thanks for looking into this.
> 
> As I already mentioned yesterday my NFS setup tries to use TCP as much as possible so the only UDP port used / allowed in the NFS
> servers firewall is udp/111 for Portmapper (to allow showmount to work).
> 
> >> Issue 1:
> >> Backups failed tonight with "Error: mount error: mount.nfs: /mnt/pve/aurel is busy or already mounted".
> >>
> >> Question 1:
> >> Do NFS shares that should be used for backups need to be "disabled" so that the backup process just mount the share in preparation
> >> of the backup? If so, there is a problem with the WebUI as I cannot select a disabled storage location when defining or editing a
> >> backup job.
> >>
> > 
> > no. I think your NFS share is (wrongly) detected as unmounted, since
> > activate_storage in the NFS plugin will try to mount if nfs_is_mounted
> > returned undef. in general activate_storage is supposed to detect if the
> > storage is already activated and turn into a no-op if needed, and
> > calling storage can treat it as idempotent.
> > 
> > what does "grep aurel /proc/mounts" say on this machine?
> 
> # grep aurel /proc/mounts
> <ip of server>:/backup/proxmox-infra /mnt/pve/aurel nfs
> rw,relatime,vers=3,rsize=1048576,wsize=1048576,namlen=255,hard,proto=tcp,timeo=600,retrans=2,sec=sys,mountaddr=<ip of
> server>,mountvers=3,mountport=892,mountproto=tcp,local_lock=none,addr=141.58.1.15 0 0

that looks okay..

> 
> > 
> >>
> >> Issue 2:
> >> When the backup process failed no email was sent to the specified address though email notification mode is set to "always".
> >> Emails in general do work, at least apticron sends update notifications and sending mails from CLI also works.
> >>
> >> Question 2a:
> >> Why was no email sent after the backup process failed?
> >>
> > 
> > can you post the complete log?
> 
> Where can I find that?

check the node's task history - should have an entry for the backup job
including log.

> 
> > 
> >> Question 2b:
> >> Does the WebUI use a different method for sending emails? If so where can this be configured?
> > 
> > different from what?
> > 
> 
> Different from what apticron and "echo test | mail -s test <recipient address>" use.
> 

there is /root/.forward which points to pvemailforward which uses
"sendmail -bm -N never -f <FROM> <TO>" (using 'root' or the value from
datacenter.cfg as sender, and the adress of 'root at pam' as recipient),
and PVE::Tools::sendmail() (which is used by vzdump) which uses
"sendmail -B 8BITMIME -f <FROM> <TO>" (with configurable sender and
recipient). vzdump sets the sender to the one from datacenter.cfg as
well, and the recipient to what is configured for the backup job.



More information about the pve-user mailing list