[PVE-User] win2008 with uefi

Alexandre DERUMIER aderumier at odiso.com
Tue Jan 10 10:16:59 CET 2017


hyperv features seem to be correctly remove.

I really don't known ..

any reason to use uefi here ?


----- Mail original -----
De: "lists" <lists at merit.unu.edu>
À: "proxmoxve" <pve-user at pve.proxmox.com>
Envoyé: Mardi 10 Janvier 2017 09:09:21
Objet: Re: [PVE-User] win2008 with uefi

Hi Alexandre, 

Yes, here is the command line: 

> root 7406 4.9 0.4 993072 72544 ? Sl Jan09 31:43 
> /usr/bin/kvm -id 101 -chardev 
> socket,id=qmp,path=/var/run/qemu-server/101.qmp,server,nowait -mon 
> chardev=qmp,mode=control -pidfile /var/run/qemu-server/101.pid 
> -daemonize -smbios type=1,uuid=9fea84ce-e2c3-4443-ba80-3d0188a39248 
> -drive 
> if=pflash,unit=0,format=raw,readonly,file=/usr/share/kvm/OVMF_CODE-pure-efi.fd 
> -drive 
> if=pflash,unit=1,id=drive-efidisk0,format=raw,file=/dev/pve/vm-101-disk-2 
> -name nogeens -smp 1,sockets=1,cores=1,maxcpus=1 -nodefaults -boot 
> menu=on,strict=on,reboot-timeout=1000,splash=/usr/share/qemu-server/bootsplash.jpg 
> -vga std -vnc unix:/var/run/qemu-server/101.vnc,x509,password 
> -no-hpet -cpu kvm64,+lahf_lm,+sep,+kvm_pv_unhalt,+kvm_pv_eoi,enforce 
> -m 512 -k en-us -device 
> pci-bridge,id=pci.2,chassis_nr=2,bus=pci.0,addr=0x1f -device 
> pci-bridge,id=pci.1,chassis_nr=1,bus=pci.0,addr=0x1e -device 
> piix3-usb-uhci,id=uhci,bus=pci.0,addr=0x1.0x2 -device 
> usb-tablet,id=tablet,bus=uhci.0,port=1 -device 
> virtio-balloon-pci,id=balloon0,bus=pci.0,addr=0x3 -iscsi 
> initiator-name=iqn.1993-08.org.debian:01:88931df9cf97 -drive 
> file=/dev/pve/vm-101-disk-1,if=none,id=drive-ide0,format=raw,cache=none,aio=native,detect-zeroes=on 
> -device 
> ide-hd,bus=ide.0,unit=0,drive=drive-ide0,id=ide0,bootindex=100 -drive 
> file=/var/lib/vz/template/iso/win2008_server_32bit.iso,if=none,id=drive-ide2,media=cdrom,aio=threads 
> -device 
> ide-cd,bus=ide.1,unit=0,drive=drive-ide2,id=ide2,bootindex=200 
> -netdev 
> type=tap,id=net0,ifname=tap101i0,script=/var/lib/qemu-server/pve-bridge,downscript=/var/lib/qemu-server/pve-bridgedown 
> -device 
> e1000,mac=C2:D2:02:85:A9:A4,netdev=net0,bus=pci.0,addr=0x12,id=net0,bootindex=300 
> -rtc driftfix=slew,base=localtime -global 
> kvm-pit.lost_tick_policy=discard 

and 101.conf: 

> root at pve:/etc/pve/qemu-server# cat 101.conf 
> bios: ovmf 
> bootdisk: ide0 
> cores: 1 
> efidisk0: local-lvm:vm-101-disk-2,size=128K 
> ide0: local-lvm:vm-101-disk-1,size=32G 
> ide2: local:iso/win2008_server_32bit.iso,media=cdrom 
> memory: 512 
> name: nogeens 
> net0: e1000=C2:D2:02:85:A9:A4,bridge=vmbr0 
> numa: 0 
> ostype: w2k8 
> scsihw: virtio-scsi-pci 
> smbios1: uuid=9fea84ce-e2c3-4443-ba80-3d0188a39248 
> sockets: 1 

Thanks for the quick follow-up! 

MJ 


On 10-1-2017 7:05, Alexandre DERUMIER wrote: 
> Hi, 
> 
> can you provide kvm command line ? I would like to see if hyperv 
> features (which are incomptabible with uefi + win2008) are still 
> present. 
> 
> 
> #ps -aux |grep kvm|grep vmid 
> 
> also you can provide your vmid.conf ? 
> 
> 
> ----- Mail original ----- De: "lists" <lists at merit.unu.edu> À: 
> "proxmoxve" <pve-user at pve.proxmox.com> Envoyé: Lundi 9 Janvier 2017 
> 22:28:58 Objet: [PVE-User] win2008 with uefi 
> 
> Hi, 
> 
> This is on latest proxmox (4.4-5/c43015a5): 
> 
> Created a machine, set OS type windows 2008, rest of the options 
> default. Then changed bios to ovmf, and added an uefi disk. 
> 
> Then booting a windows2008 iso fails after the UEFI screens: there 
> appear a few corrupted atifacts in the left top corner and thats all. 
> 
> 
> Switching back to SEABios and everything works as expected. 
> 
> I have read this bug report: 
> https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1185253 
> 
> And from what I understand from the above link, I should be able to 
> boot win2008 with uefi on qemu with the correct settings. 
> 
> Alexandre Derumier created the following patch in november on this 
> subject: 
> https://git.proxmox.com/?p=qemu-server.git;a=commit;h=4317f69fc53f015495bda69165a07bb0285a92c5 
> 
> 
> So I hoped that this would work by now. However it does not. :-( 
> 
> Anyone with suggestions? I would like to virtualise a machine that 
> boots uefi and runs windows2008 enterprise. Is that really 
> impossible? 
> 
> Hopeing for some good clues! :-) 
> 
> Best regards and all the best for 2017 to all! 
> 
> MJ _______________________________________________ pve-user mailing 
> list pve-user at pve.proxmox.com 
> http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user 
> 
> _______________________________________________ pve-user mailing 
> list pve-user at pve.proxmox.com 
> http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user 
> 
_______________________________________________ 
pve-user mailing list 
pve-user at pve.proxmox.com 
http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user 



More information about the pve-user mailing list