[PVE-User] [pve-devel] online migration broken in latest updates - "unknown command 'mtunnel'"

Wolfgang Bumiller w.bumiller at proxmox.com
Fri Nov 11 13:28:06 CET 2016


Any chance you could compare pve-qemu-kvm 2.7.0-5 and this test build:
<http://download2.proxmox.com/temp/pve/pve-qemu-kvm_2.7.0-6_amd64.deb> ?

On Fri, Nov 11, 2016 at 12:11:27PM +0000, Yannis Milios wrote:
> Not sure if it's related, but after upgrading yesterday to the latest
> updates, Ceph snapshots take a very long time to complete and finally they
> fail.
> This happens only if the VM is running and if I check the 'include RAM' box
> in snapshot window. All 3 pve/ceph nodes are upgraded to the latest updates.
> 
> I have 3 pve nodes with ceph storage role on them. Below follows some more
> info:
> 
> proxmox-ve: 4.3-71 (running kernel: 4.4.21-1-pve)
> pve-manager: 4.3-10 (running version: 4.3-10/7230e60f)
> pve-kernel-4.4.21-1-pve: 4.4.21-71
> pve-kernel-4.4.19-1-pve: 4.4.19-66
> lvm2: 2.02.116-pve3
> corosync-pve: 2.4.0-1
> libqb0: 1.0-1
> pve-cluster: 4.0-47
> qemu-server: 4.0-94
> pve-firmware: 1.1-10
> libpve-common-perl: 4.0-80
> libpve-access-control: 4.0-19
> libpve-storage-perl: 4.0-68
> pve-libspice-server1: 0.12.8-1
> vncterm: 1.2-1
> pve-docs: 4.3-14
> pve-qemu-kvm: 2.7.0-6
> pve-container: 1.0-81
> pve-firewall: 2.0-31
> pve-ha-manager: 1.0-35
> ksm-control-daemon: 1.2-1
> glusterfs-client: 3.5.2-2+deb8u2
> lxc-pve: 2.0.5-1
> lxcfs: 2.0.4-pve2
> criu: 1.6.0-1
> novnc-pve: 0.5-8
> smartmontools: 6.5+svn4324-1~pve80
> zfsutils: 0.6.5.8-pve13~bpo80
> openvswitch-switch: 2.5.0-1
> ceph: 0.94.9-1~bpo80+1
> 
> ceph status
>     cluster 32d19f44-fcef-4863-ad94-cb8d738fe179
>      health HEALTH_OK
>      monmap e3: 3 mons at {0=
> 192.168.148.65:6789/0,1=192.168.149.95:6789/0,2=192.168.149.115:6789/0}
>             election epoch 260, quorum 0,1,2 0,1,2
>      osdmap e740: 6 osds: 6 up, 6 in
>       pgmap v2319446: 120 pgs, 1 pools, 198 GB data, 51642 objects
>             393 GB used, 2183 GB / 2576 GB avail
>                  120 active+clean
>   client io 4973 B/s rd, 115 kB/s wr, 35 op/s
> 
> 
> 
> On Fri, Nov 11, 2016 at 7:05 AM, Thomas Lamprecht <t.lamprecht at proxmox.com>
> wrote:
> 
> > On 11/10/2016 10:35 PM, Lindsay Mathieson wrote:
> >
> >> On 11/11/2016 7:11 AM, Thomas Lamprecht wrote:
> >>
> >>> Are you sure you upgraded all, i.e. used:
> >>> apt update
> >>> apt full-upgrade
> >>>
> >>
> >> Resolved it thanks Thomas - I hadn't updated the *destination* server.
> >>
> >>
> >
> > makes sense, should have been made sense a few days ago this, would not be
> > too hard to catch :/
> >
> > anyway, for anyone reading this:
> > When upgrading qemu-server to version 4.0.93 or newer you should upgrade
> > all other nodes pve-cluster package to version 4.0-47 or newer, else
> > migrations to those nodes will not work - as we use a new command to detect
> > if we should send the traffic over a separate migration network.
> >
> > cheers,
> > Thomas
> >
> >
> >
> >
> > _______________________________________________
> > pve-user mailing list
> > pve-user at pve.proxmox.com
> > http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
> >
> _______________________________________________
> pve-devel mailing list
> pve-devel at pve.proxmox.com
> http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-devel



More information about the pve-user mailing list