[PVE-User] Message from PVE-HA-CRM

Thomas Lamprecht t.lamprecht at proxmox.com
Fri Feb 5 15:08:44 CET 2016



On 02/05/2016 01:39 PM, Gilberto Nunes wrote:
> Sorry... I don'e mention it, but now, I have just one node and had 
> disable the HA for that VM... There's no other VM.... Just one, with 
> HA disable...

Ah okay, now i understand.

Can you try:

# systemctl restart pve-ha-lrm

Also if you have no more VM under HA you can remove the HA resource config

# rm /etc/pve/ha/resources.cfg

So the CRM won't start as it sees that no resource is configured. :)

But the errors from the CRM should _not_ be related to a stopping VM, 
I'm pretty sure there's another cause for that :)

If you have the logs from around the time the VM stopped look if 
something strange happened. It could also be that there was an error in 
the VM OS itself?

>
> BTW, here the outputs...
>
> # systemctl status pve-ha-lrm
>
> systemctl status pve-ha-lrm
> ● pve-ha-lrm.service - PVE Local HA Ressource Manager Daemon
>    Loaded: loaded (/lib/systemd/system/pve-ha-lrm.service; enabled)
>    Active: active (running) since Wed 2016-01-20 08:12:07 BRST; 2 
> weeks 2 days ago
>  Main PID: 1900 (pve-ha-lrm)
>    CGroup: /system.slice/pve-ha-lrm.service
>            └─1900 pve-ha-lrm
>
> Jan 20 08:12:07 proxmox01 pve-ha-lrm[1900]: starting server
> Jan 20 08:12:07 proxmox01 pve-ha-lrm[1900]: status change startup => 
> wait_for_agent_lock
>
>
> # ha-manager status
>
> ha-manager status
> quorum OK
> master proxmox01 (active, Fri Feb  5 10:37:56 2016)
> lrm proxmox01 (active, Fri Feb  5 10:38:02 2016)
>
> And the log attached
>
> Thanks a lot
>
>
>
>
>
> 2016-02-05 10:15 GMT-02:00 Thomas Lamprecht <t.lamprecht at proxmox.com 
> <mailto:t.lamprecht at proxmox.com>>:
>
>     Hi,
>
>     the obvious questions: what did you do before the error came to
>     light?
>
>     With this error the HA CRM cannot do any action (start, stop,
>     migrate, ...)
>
>     whats the output from
>
>     # systemctl status pve-ha-lrm
>
>     # ha-manager status
>
>     on this node (or both nodes), be sure that pve-ha-lrm is started!
>
>     Also if no obvious error is visible please append the logs with:
>
>     # journalctl -u pve-ha-lrm -u pve-ha-crm
>
>     You can redirect the output to an file and if yo
>
>     journalctl -u pve-ha-lrm -u pve-ha-crm > out.log
>
>
>
>     On 02/05/2016 01:04 PM, Gilberto Nunes wrote:
>>     Hello list
>>
>>     In the past, I had a cluster with two nodes plus storage with HA
>>     enabled...
>>     About 3 month, I note that the VM just stop, from nothing at all....
>>     The PVE remain alive and storage too...
>>
>>     I get this message in syslog:
>>
>>     Feb  4 19:15:42 proxmox01 pve-ha-crm[1894]: got unexpected error
>>     - can't open '/etc/pve/nodes/proxmox01/lrm_status' - No such file
>>     or directory
>>     Feb  4 19:16:12 proxmox01 pve-ha-crm[1894]: got unexpected error
>>     - can't open '/etc/pve/nodes/proxmox01/lrm_status' - No such file
>>     or directory
>>     Feb  4 19:16:32 proxmox01 pve-ha-crm[1894]: got unexpected error
>>     - can't open '/etc/pve/nodes/proxmox01/lrm_status' - No such file
>>     or directory
>>     Feb  4 19:16:52 proxmox01 pve-ha-crm[1894]: got unexpected error
>>     - can't open '/etc/pve/nodes/proxmox01/lrm_status' - No such file
>>     or directory
>>     Feb  4 19:17:12 proxmox01 pve-ha-crm[1894]: got unexpected error
>>     - can't open '/etc/pve/nodes/proxmox01/lrm_status' - No such file
>>     or directory
>>     Feb  4 22:27:52 proxmox01 pve-ha-crm[1894]: got unexpected error
>>     - can't open '/etc/pve/nodes/proxmox01/lrm_status' - No such file
>>     or directory
>>     Feb  4 22:28:02 proxmox01 pve-ha-crm[1894]: got unexpected error
>>     - can't open '/etc/pve/nodes/proxmox01/lrm_status' - No such file
>>     or directory
>>
>>     That's would be the reason for VM stoped???
>>
>>
>>
>>
>>     _______________________________________________
>>     pve-user mailing list
>>     pve-user at pve.proxmox.com <mailto:pve-user at pve.proxmox.com>
>>     http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
>
>
>     _______________________________________________
>     pve-user mailing list
>     pve-user at pve.proxmox.com <mailto:pve-user at pve.proxmox.com>
>     http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
>
>
>
>
> -- 
>
> Gilberto Ferreira
> +55 (47) 9676-7530
> Skype: gilberto.nunes36
>
>
>
> _______________________________________________
> pve-user mailing list
> pve-user at pve.proxmox.com
> http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/attachments/20160205/689040bf/attachment-0015.html>


More information about the pve-user mailing list