[PVE-User] Fwd: can't make zfs-zsync working

Jean-Laurent Ivars jl.ivars at ipgenius.fr
Fri Sep 25 17:27:49 CEST 2015


hi everyone,

Nobody answered my previous mail, maybe lack of inspiration... 

I continue my investigations (never abandoning) if i do the command according to the wiki :

root at cyclone ~ # pve-zsync sync --source 106  --dest ouragan:rpool/BKP_24H --verbose 
COMMAND:
	zfs list -r -t snapshot -Ho name, -S creation rpool/vm-106-disk-1
GET ERROR:
	cannot open 'rpool/vm-106-disk-1': dataset does not exist

I assume this is because my vm disk is in not at the root of the rpool... so i tried specifying the disk i want to sync :

root at cyclone ~ # pve-zsync sync --source rpool/disks/vm-106-disk-1 --dest ouragan:rpool/BKP_24H --verbose 
send from @ to rpool/disks/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-25_16:55:51 estimated size is 1,26G
total estimated size is 1,26G
TIME        SENT   SNAPSHOT
warning: cannot send 'rpool/disks/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-25_16:55:51': Relais brisé (pipe)
COMMAND:
	zfs send -v rpool/disks/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-25_16:55:51 | zfs recv ouragan:rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-25_16:55:51
GET ERROR:
	cannot open 'ouragan:rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1': dataset does not exist
cannot receive new filesystem stream: dataset does not exist 

Always the same error from the remote side : dataset does not exist 

Although if I try to create a snapshot and sending it by myself it seem to work :

root at cyclone ~ # zfs send rpool/disks/vm-106-disk-1 at 25-09-2015_16h58m14s | ssh -p 2223 ouragan zfs receive rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1
root at cyclone ~ # 

no error... and I can see it from the other side (even tried to boot from it and it works)

root at ouragan ~ # zfs list
NAME                          USED  AVAIL  REFER  MOUNTPOINT
rpool                        3,39T  3,63T    96K  /rpool
rpool/BKP_24H                 964M  3,63T    96K  /rpool/BKP_24H
rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1   963M  3,63T   963M  -
rpool/ROOT                   2,37T  3,63T    96K  /rpool/ROOT

root at ouragan ~ # zfs list -t snapshot 
NAME                                               USED  AVAIL  REFER  MOUNTPOINT
rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1 at 25-09-2015_16h58m14s      0      -   963M  -

but can't do it for a second snapshot :

root at cyclone ~ # zfs send rpool/disks/vm-106-disk-1 at 25-09-2015_17h03m07s | ssh -p 2223 ouragan zfs receive rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1
cannot receive new filesystem stream: destination 'rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1' exists
must specify -F to overwrite it

I can try to find how to send multiples snapshot and end up with a script made by myself but seem a little bit silly to me not to use the tool already provided...

FYI I changed the default ssh port for security reasons but in case it would be the problem i tried go back to the standard one but it changes nothing.

I remarked there is a difference between the command used by the pve-zsync script and the command that works (at least for the first snapshot)
pve-zsync :
zfs send -v rpool/disks/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-25_16:55:51 | zfs recv ouragan:rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-25_16:55:51
my command :
zfs send rpool/disks/vm-106-disk-1 at 25-09-2015_16h58m14s | ssh -p 2223 ouragan zfs receive rpool/BKP_24H/vm-106-disk-1

Tried to have a look in the pve-zsync script since it seem to be a perl script but it didn't helped me (I only practice bash shell)

If someone came by and had an idea to help me to progress I would be very grateful 

Can someone please answer me (just say hello would be great)  since i’m not even sure it works when i write to the mailing list (i don’t write often)

Best regards,

	
Jean-Laurent Ivars 
Responsable Technique | Technical Manager
22, rue Robert - 13007 Marseille 
Tel: 09 84 56 64 30 - Mobile: 06.52.60.86.47 
Linkedin <http://fr.linkedin.com/in/jlivars/>   |  Viadeo <http://www.viadeo.com/fr/profile/jean-laurent.ivars>   |  www.ipgenius.fr <https://www.ipgenius.fr/>

> Début du message réexpédié :
> 
> De: Jean-Laurent Ivars <jl.ivars at ipgenius.fr>
> Date: 24 septembre 2015 12:44:29 UTC+2
> À: "pve-user at pve.proxmox.com" <pve-user at pve.proxmox.com>
> Objet: can't make zfs-zsync working
> 
> Dear co-users,
> 
> I just installed a two proxmox cluster with last iso 3.4 and have subscription so i made all the updates. The pve-zsync fonction is really great and I really really would like to succeed make it work.
> 
> If someone already managed to make it work would you like please tell me how, I followed all the instructions on the page :
> https://pve.proxmox.com/wiki/PVE-zsync <https://pve.proxmox.com/wiki/PVE-zsync>
> 
> Not working for me :(
> 
> First, a little bit more on my configuration, i made a completely zfs install, i created some nfs datasets but I could not add them in the storage configuration with the gui so had to create the directly into storage.cfg :
> 
> dir: local
> 	path /var/lib/vz
> 	content images,iso,vztmpl,backup,rootdir
> 	maxfiles 3
> 
> zfspool: Disks
> 	pool rpool/disks
> 	content images
> 	sparse
> 
> zfspool: BKP_24H
> 	pool rpool/BKP_24H
> 	content images
> 	sparse
> 
> zfspool: rpool
> 	pool rpool
> 	content images
> 	sparse
> 
> I show you what my zfs config look like :
> 
> NAME                        USED  AVAIL  REFER  MOUNTPOINT
> rpool                       199G  6,83T    96K  /rpool
> rpool/BKP_24H                96K  6,83T    96K  /rpool/BKP_24H
> rpool/ROOT                 73,1G  6,83T    96K  /rpool/ROOT
> rpool/ROOT/pve-1           73,1G  6,83T  73,1G  /
> rpool/disks                92,5G  6,83T    96K  /rpool/disks
> rpool/disks/vm-100-disk-1  2,40G  6,83T  2,40G  -
> rpool/disks/vm-106-disk-1   963M  6,83T   963M  -
> rpool/disks/vm-107-disk-1  3,61G  6,83T  3,61G  -
> rpool/disks/vm-108-disk-1  9,29G  6,83T  9,29G  -
> rpool/disks/vm-110-disk-1  62,9G  6,83T  62,9G  -
> rpool/disks/vm-204-disk-1  13,4G  6,83T  13,4G  -
> rpool/swap                 33,0G  6,86T    64K  -
> 
> and for the exemple the configuration of my test machine 106.conf :
> 
> balloon: 256
> bootdisk: virtio0
> cores: 1
> ide0: none,media=cdrom
> memory: 1024
> name: Deb-Test
> net0: virtio=52:D5:C1:5C:3F:61,bridge=vmbr1
> ostype: l26
> scsihw: virtio-scsi-pci
> sockets: 1
> virtio0: Disks:vm-106-disk-1,cache=writeback,size=5G
> 
> So now the result when i try the command given in the wiki :
> 
> COMMAND:
> 	zfs list -r -t snapshot -Ho name, -S creation rpool/vm-106-disk-1
> GET ERROR:
> 	cannot open 'rpool/vm-106-disk-1': dataset does not exist
> 
> I understand the command expect the vm disk to be at the root of the pool so I change the disk place and i try either to send directly to the pool to the other side, but with no more luck :
> 
> send from @ to rpool/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-24_12:30:49 estimated size is 1,26G
> total estimated size is 1,26G
> TIME        SENT   SNAPSHOT
> warning: cannot send 'rpool/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-24_12:30:49': Relais brisé (pipe)
> COMMAND:
> 	zfs send -v rpool/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-24_12:30:49 | zfs recv ouragan:rpool/vm-106-disk-1 at rep_default_2015-09-24_12:30:49
> GET ERROR:
> 	cannot open 'ouragan:rpool/vm-106-disk-1': dataset does not exist
> cannot receive new filesystem stream: dataset does not exist
> 
> 
> Now it seem to work from the sender side but from the receiver side I get the error « dataset does not exist » of course, it’s supposed to be created no ?
> 
> I am completely new to ZFS so surely i’m doing something wrong… for exemple I don’t understand the difference between volume and dataset i searched a lot but nothing helped me understand clearly on the web and i suspect it could be it.
> 
> Is the a way to tell the command the disk is not at the root of the pool ?
> 
> Thank very much if someone can help me
> P.S. I’m posting in the forum too (not sure what the best place to ask)
> 
> Best regards,
> 
> 	
> Jean-Laurent Ivars 
> Responsable Technique | Technical Manager
> 22, rue Robert - 13007 Marseille 
> Tel: 09 84 56 64 30 - Mobile: 06.52.60.86.47 
> Linkedin <http://fr.linkedin.com/in/jlivars/>   |  Viadeo <http://www.viadeo.com/fr/profile/jean-laurent.ivars>   |  www.ipgenius.fr <https://www.ipgenius.fr/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/attachments/20150925/df00e39f/attachment-0015.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: icon_sad.gif
Type: image/gif
Size: 171 bytes
Desc: not available
URL: <http://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/attachments/20150925/df00e39f/attachment-0030.gif>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: icon_surprised.gif
Type: image/gif
Size: 174 bytes
Desc: not available
URL: <http://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/attachments/20150925/df00e39f/attachment-0031.gif>


More information about the pve-user mailing list