[PVE-User] Question about Proxmox HA

Gilberto Nunes gilberto.nunes32 at gmail.com
Fri Dec 6 21:22:59 CET 2013


Many thanks Ahmad....

I get... =)


2013/11/10 ahmad imanudin <ahmadiman1126 at gmail.com>

>
>> ----------------------------------------------------------------------
>>
>> Message: 1
>> Date: Fri, 8 Nov 2013 11:40:58 -0200
>> From: Gilberto Nunes <gilberto.nunes32 at gmail.com>
>> To: pve-user at pve.proxmox.com
>> Subject: [PVE-User] Question about Proxmox HA
>> Message-ID:
>>         <
>> CAOKSTBt9Qr05nRKnYpEX2ksQjLL0D_JabRoDYy4N3NUEgs3i6Q at mail.gmail.com>
>> Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
>>
>>
>> Hello
>>
>> We have here a cluster created with 3 nodes and a simple storage...
>> It's just to test porposes...
>> There is no fence devices, for now.
>> After setting up all Proxmox Hosts and VM's, when I turn off a VM on
>> node1, for example, the VM is started on node2.
>> But when I plugged off the network cable, the some doesn't happen!
>>
>> Why? Because the cluster is without fence device??
>>
>> Thanks...
>>
>
> Hi Gilberto,
>
> I Have been testing Proxmox HA without fencing device and works. I test
> with 2 nodes Proxmox but have not tried with 3 nodes. I also posting in my
> blog about howto :
> http://ahmad.imanudin.com/2013/08/18/tips-proxmox-configure-proxmox-high-availability-without-fencing-device/ with
> indonesian language :D
>
> This is my Cluster configuration
> *************************************
> cp /etc/pve/cluster.conf /etc/pve/cluster.conf.new
> nano /etc/pve/cluster.conf.new
>
> *<?xml version="1.0"?>*
> *<cluster config_version="5" name="excellent">*
> *<cman expected_votes="1" keyfile="/var/lib/pve-cluster/corosync.authkey"
> two_node="1"/>*
> *<fencedevices>*
> *<fencedevice agent="fence_manual" name="human"/>*
> *</fencedevices>*
> *<clusternodes>*
> *<clusternode name="pve1" nodeid="1" votes="1">*
> *<fence>*
> *<method name="single">*
> *<device name="human" nodename="pve1"/>*
> *</method>*
> *</fence>*
> *</clusternode>*
> *<clusternode name="pve2" nodeid="2" votes="1">*
> *<fence>*
> *<method name="single">*
> *<device name="human" nodename="pve2"/>*
> *</method>*
> *</fence>*
> *</clusternode>*
> *</clusternodes>*
> *</cluster>*
>
> Note :
> excellent = My Cluster name
> pve1 = Hostname for Proxmox 1 (node 1)
> pve2 = Hostname for Proxmox 2 (node 2)
>
> Importan : You must edit config_version every change cluster configuration.
>
> Next you can configure VM with clue from here :
> http://pve.proxmox.com/wiki/High_Availability_Cluster and try to power
> off host Proxmox.
> Example :
>
> I have VM running on Proxmox 1 (node1) and have been configured HA. Forced
> off node 1 and run this command from node 2 to take over VM
>
> fence_ack_manual pve1 (pve1 is hostname node 1)
>
> after that, you must confirm with answer *absolutely*
>
> Thanks
>
> --
>
>
> **
> Best Regards,
>
>
> Ahmad Imanudin -  Sharing is Beautiful !
> Web : http://ahmad.imanudin.com, YM : ahmad_imanudin
> FB : http://facebook.com/imanudin11 Twitter : @ahmad_9111
>
> _______________________________________________
> pve-user mailing list
> pve-user at pve.proxmox.com
> http://pve.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-user
>
>


-- 
Gilberto Ferreira
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/attachments/20131206/ae52897a/attachment-0014.html>


More information about the pve-user mailing list