[PVE-User] kvm & pci passtrough with nvidia card

Charles Bijon charles at bijon.fr
Mon Aug 13 11:01:39 CEST 2012


Hi,

I am trying to use an nvidia card into virtual machine. My pci card is 
listed with the lspci command on my VM but when i try to launch my X 
windows, xorg said it can't find the device.

I have try latest stable stable and beta drivers of nvidia proprietary.

lspci on node master give :

lspci | grep -i nvi
42:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G98 [GeForce 8400 
GS] (rev a1)

On my kvm vm config file i have this :

cat /etc/pve/qemu-server/2667.conf
bootdisk: ide0
cores: 2
*hostpci0: 42:00.0*
ide0: local:2667/vm-2667-disk-1.raw
ide2: local:iso/CentOS-6.3-x86_64-bin-DVD1.iso,media=cdrom
keyboard: fr
memory: 6500
name: map2667.eu.webraska.com
net0: rtl8139=DE:8A:16:1C:56:AF,bridge=vmbr0
ostype: l26
sockets: 2
vga: std

On the node dmesg, i have this message :

pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0xf (was 0x100, 
writing 0x10f)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0xc (was 0x0, 
writing 0xd3800000)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x9 (was 0x1, 
writing 0x7c81)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x7 (was 0x4, 
writing 0xd0000004)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x5 (was 0xc, 
writing 0xc000000c)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x4 (was 0x0, 
writing 0xd2000000)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x3 (was 0x0, 
writing 0x10)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x1 (was 
0x100000, writing 0x100007)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0xf (was 0x100, 
writing 0x10f)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0xc (was 0x0, 
writing 0xd3800000)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x9 (was 0x1, 
writing 0x7c81)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x7 (was 0x4, 
writing 0xd0000004)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x5 (was 0xc, 
writing 0xc000000c)
pci-stub 0000:42:00.0: restoring config space at offset 0x4 (was 0x0, 
writing 0xd2000000)

Into the kvm instance i have this :

lspci | grep -i nvi
00:10.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G98 [GeForce 8400 
GS] (rev a1)

And my device configuration into xorg.conf  is :

Section "Device"
     BusId   "0:10:0"
     Identifier     "Device0"
     Driver         "nvidia"
     VendorName     "NVIDIA Corporation"
     Option "IgnoreEDID" "true"
     #Option "ConnectedMonitor" "CRT"
     #Option "NoLogo" "true"
     #Option "UseEDID" "false"
     #Option "ConnectedMonitor" "DFP"
     Option "AllowEmptyInput" "On"
EndSection

And i have this error :

   1396.860]
X.Org X Server 1.10.6
Release Date: 2012-02-10
[  1396.860] X Protocol Version 11, Revision 0
[  1396.860] Build Operating System: c6b9 2.6.32-220.el6.x86_64
[  1396.860] Current Operating System: Linux map2667.eu.webraska.com 
2.6.32-279.el6.x86_64 #1 SMP Fri Jun 22 12:19:21 UTC 2012 x86_64
[  1396.860] Kernel command line: ro root=/dev/mapper/vg_map2667-lv_root 
rd_NO_LUKS rd_LVM_LV=vg_map2667/lv_swap rd_NO_MD LANG=fr_FR.UTF-8 
SYSFONT=latarcyrheb-sun16 crashkernel=129M at 0M rd_LVM_LV=vg_map2667/lv_ro
ot  KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=fr-latin9 rd_NO_DM rhgb quiet
[  1396.860] Build Date: 22 June 2012  08:01:35PM
[  1396.860] Build ID: xorg-x11-server 1.10.6-1.el6.centos
[  1396.860] Current version of pixman: 0.18.4
[  1396.860]    Before reporting problems, check 
https://www.redhat.com/apps/support/
         to make sure that you have the latest version.
[  1396.860] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default 
setting,
         (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
         (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1396.860] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Aug 12 
23:46:22 2012
[  1396.860] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[  1396.860] (==) ServerLayout "Layout0"
[  1396.860] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[  1396.860] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[  1396.860] (**) |   |-->Device "Device0"
[  1396.860] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[  1396.860] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[  1396.860] (==) Automatically adding devices
[  1396.860] (==) Automatically enabling devices
[  1396.860] (**) FontPath set to:
         /usr/share/fonts/default/Type1,
         catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
         built-ins
[  1396.860] (**) ModulePath set to 
"/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia,/usr/lib64/xorg/modules"
[  1396.860] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 
'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[  1396.860] (WW) Disabling Keyboard0
[  1396.860] (WW) Disabling Mouse0
[  1396.860] (II) Loader magic: 0x7d51a0
[  1396.860] (II) Module ABI versions:
[  1396.860]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1396.860]    X.Org Video Driver: 10.0
[  1396.860]    X.Org XInput driver : 12.2
[  1396.860]    X.Org Server Extension : 5.0
[  1396.862] (--) PCI: (0:0:2:0) 1013:00b8:1af4:1100 rev 0, Mem @ 
0xfc000000/33554432, 0xf3040000/4096, BIOS @ 0x????????/65536
[  1396.862] (--) PCI:*(0:0:16:0) 10de:06e4:10de:050f rev 161, Mem @ 
0xf2000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf0000000/33554432, I/O @ 
0x0000c100/128, BIOS @ 0x????????/131072
[  1396.862] (II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default 
and also specified in the config file.
[  1396.862] (II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and 
also specified in the config file.
[  1396.862] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and 
also specified in the config file.
[  1396.862] (II) "record" will be loaded by default.
[  1396.862] (II) "dri" will be loaded by default.
[  1396.862] (II) "dri2" will be loaded by default.
[  1396.862] (II) LoadModule: "dbe"
[  1396.862] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[  1396.862] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[  1396.862]    compiled for 1.10.6, module version = 1.0.0
[  1396.862]    Module class: X.Org Server Extension
[  1396.862]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[  1396.862] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[  1396.862] (II) LoadModule: "extmod"
[  1396.863] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[  1396.863] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[  1396.863]    compiled for 1.10.6, module version = 1.0.0
[  1396.863]    Module class: X.Org Server Extension
[  1396.863]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[  1396.863] (II) Loading extension SELinux
[  1396.863] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[  1396.863] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[  1396.863] (II) Loading extension XFree86-DGA
[  1396.863] (II) Loading extension DPMS
[  1396.863] (II) Loading extension XVideo
[  1396.863] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[  1396.863] (II) Loading extension X-Resource
[  1396.863] (II) LoadModule: "glx"
[  1396.863] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1396.873] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[  1396.873]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[  1396.873]    Module class: X.Org Server Extension
[  1396.873] (II) NVIDIA GLX Module  304.32  Thu Aug  2 19:03:23 PDT 2012
[  1396.873] (II) Loading extension GLX
[  1396.873] (II) LoadModule: "record"
[  1396.873] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/librecord.so
[  1396.873] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[  1396.873]    compiled for 1.10.6, module version = 1.13.0
[  1396.873]    Module class: X.Org Server Extension
[  1396.873]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[  1396.873] (II) Loading extension RECORD
[  1396.873] (II) LoadModule: "dri"
[  1396.873] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri.so
[  1396.874] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[  1396.874]    compiled for 1.10.6, module version = 1.0.0
[  1396.874]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[  1396.874] (II) Loading extension XFree86-DRI
[  1396.874] (II) LoadModule: "dri2"
[  1396.874] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[  1396.874] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[  1396.874]    compiled for 1.10.6, module version = 1.2.0
[  1396.874]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[  1396.874] (II) Loading extension DRI2
[  1396.874] (II) LoadModule: "nvidia"
[  1396.874] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[  1396.874] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[  1396.874]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[  1396.874]    Module class: X.Org Video Driver
[  1396.875] (II) NVIDIA dlloader X Driver  304.32  Thu Aug  2 18:43:25 
PDT 2012
[  1396.875] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[  1396.875] (--) using VT number 2

[  1396.884] (EE) No devices detected.
[  1396.884]
Fatal server error:
[  1396.884] no screens found
[  1396.884]
Please consult the CentOS support
          at https://www.redhat.com/apps/support/



FYI

pveversion -v
pve-manager: 2.1-13 (pve-manager/2.1/bdd3663d)
running kernel: 2.6.32-12-pve
proxmox-ve-2.6.32: 2.1-72
pve-kernel-2.6.32-11-pve: 2.6.32-66
pve-kernel-2.6.32-13-pve: 2.6.32-72
pve-kernel-2.6.32-12-pve: 2.6.32-68
lvm2: 2.02.95-1pve2
clvm: 2.02.95-1pve2
corosync-pve: 1.4.3-1
openais-pve: 1.1.4-2
libqb: 0.10.1-2
redhat-cluster-pve: 3.1.92-2
resource-agents-pve: 3.9.2-3
fence-agents-pve: 3.1.8-1
pve-cluster: 1.0-27
qemu-server: 2.0-47
pve-firmware: 1.0-17
libpve-common-perl: 1.0-28
libpve-access-control: 1.0-24
libpve-storage-perl: 2.0-29
vncterm: 1.0-2
vzctl: 3.0.30-2pve5
vzprocps: 2.0.11-2
vzquota: 3.0.12-3
pve-qemu-kvm: 1.1-6
ksm-control-daemon: 1.1-1



Do you have some information about pci passthrough about graphics cards 
please or something to help me ?


Regards,

Charles Bijon

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/attachments/20120813/e3ee8442/attachment-0013.html>


More information about the pve-user mailing list