[pve-devel] Qm move_disk bug (?)

Gilberto Nunes gilberto.nunes32 at gmail.com
Wed Sep 30 15:59:46 CEST 2020


UPDATE
>From CLI I have used

qm move_disk 100 scsi0 VMS --format qcow2

---
Gilberto Nunes Ferreira

(47) 3025-5907
(47) 99676-7530 - Whatsapp / Telegram

Skype: gilberto.nunes36





Em qua., 30 de set. de 2020 às 10:26, Gilberto Nunes <
gilberto.nunes32 at gmail.com> escreveu:

> >> How did you move the disk? GUI or CLI?
> Both.
> From CLI qm move_disk 100 scsi0 VMS   (VMS is the Directory Storage)
>
> Proxmox all up to date...
> pveversion -v
> proxmox-ve: 6.2-2 (running kernel: 5.4.65-1-pve)
> pve-manager: 6.2-12 (running version: 6.2-12/b287dd27)
> pve-kernel-5.4: 6.2-7
> pve-kernel-helper: 6.2-7
> pve-kernel-5.4.65-1-pve: 5.4.65-1
> pve-kernel-5.4.34-1-pve: 5.4.34-2
> ceph-fuse: 12.2.11+dfsg1-2.1+b1
> corosync: 3.0.4-pve1
> criu: 3.11-3
> glusterfs-client: 5.5-3
> ifupdown: 0.8.35+pve1
> ksm-control-daemon: 1.3-1
> libjs-extjs: 6.0.1-10
> libknet1: 1.16-pve1
> libproxmox-acme-perl: 1.0.5
> libpve-access-control: 6.1-2
> libpve-apiclient-perl: 3.0-3
> libpve-common-perl: 6.2-2
> libpve-guest-common-perl: 3.1-3
> libpve-http-server-perl: 3.0-6
> libpve-storage-perl: 6.2-6
> libqb0: 1.0.5-1
> libspice-server1: 0.14.2-4~pve6+1
> lvm2: 2.03.02-pve4
> lxc-pve: 4.0.3-1
> lxcfs: 4.0.3-pve3
> novnc-pve: 1.1.0-1
> proxmox-backup-client: 0.8.21-1
> proxmox-mini-journalreader: 1.1-1
> proxmox-widget-toolkit: 2.2-12
> pve-cluster: 6.1-8
> pve-container: 3.2-2
> pve-docs: 6.2-6
> pve-edk2-firmware: 2.20200531-1
> pve-firewall: 4.1-3
> pve-firmware: 3.1-3
> pve-ha-manager: 3.1-1
> pve-i18n: 2.2-1
> pve-qemu-kvm: 5.1.0-2
> pve-xtermjs: 4.7.0-2
> qemu-server: 6.2-14
> smartmontools: 7.1-pve2
> spiceterm: 3.1-1
> vncterm: 1.6-2
> zfsutils-linux: 0.8.4-pve1
>
>
> >>> The VM disk (100G) or the physical disk of of the storage?
>
> The VM disk has 100G in size, but the storage has 40G... It's just a lab...
>
>
>
> ---
> Gilberto Nunes Ferreira
>
>
> Em qua., 30 de set. de 2020 às 10:22, Aaron Lauterer <
> a.lauterer at proxmox.com> escreveu:
>
>> Hey,
>>
>> How did you move the disk? GUI or CLI?
>>
>> If via CLI, could you post the command?
>>
>> Additionally, which versions are installed? (pveversion -v)
>>
>> One more question inline.
>>
>> On 9/30/20 3:16 PM, Gilberto Nunes wrote:
>> > Hi all
>> >
>> > I tried to move a vm disk from LVM-thin to a Directory Storage but when
>> I
>> > did this, the qm move_disk just filled up the entire disk.
>>
>> The VM disk (100G) or the physical disk of of the storage?
>>
>> > The disk inside LVM-thin has 100G in size but only about 5G is occupied
>> by
>> > the OS.
>> > I have used the qcow2 format.
>> > However, if I do it from CLI with the command:
>> >
>> > qemu-img convert -O qcow2 /dev/pve/vm-100-disk-0
>> > /DATA/images/100/vm-100-disk-0.qcow2
>> >
>> > It works nicely and just copied what the OS occupied inside the VM, but
>> > created a virtual disk with 100GB.
>> >
>> > It's some kind of bug with qm move_disk???
>> >
>> > Thanks a lot
>> >
>> > ---
>> > Gilberto Nunes Ferreira
>> > _______________________________________________
>> > pve-devel mailing list
>> > pve-devel at lists.proxmox.com
>> > https://lists.proxmox.com/cgi-bin/mailman/listinfo/pve-devel
>> >
>> >
>>
>>


More information about the pve-devel mailing list